Wie ziek wordt, mag vooral zijn optimisme niet verliezen. Want, een goed gemoed en het geloof in beterschap helpen je te genezen. Hoeveel waarheid zit er in die populaire aannames?
Read moreDe eeuw van Peter Pan
Mannen blijven vaak kinderen, luidt het cliché. Maar is het waar? Worden mannen tegenwoordig inderdaad later volwassen dan vrouwen?
Read moreKun je een psychopaat heropvoeden?
Een volwassen man die kleine kinderen ontvoerd, ze vervolgens vernederd, verkracht en vermoord, die moet gestraft worden - daar is iedereen het wel over eens. Voor Marc Dutroux, moordenaar van vier kleine meisjes en ontvoerder van twee, was de doodstraf volgens veel mensen de enige juiste geweest. Te gemakkelijk, vinden anderen - hij moet lijden in plaats van rusten. Gestraft worden moet hij, hoe dan ook. Er is niemand die iets anders zal zeggen.
Op de vraag hoelang dan precies, daarover lopen de meningen vaak sterker uiteen, net als over de vraag óf zo iemand wel terug zou moeten komen in de maatschappij. Hoe weet je nou zeker dat iemand die in staat is geweest tot zoiets gruwelijks écht is veranderd? Kun je garanderen dat een monster na jaren van therapie en eenzame opsluiting weer menselijk genoeg is om vrij samen te leven met andere mensen? Is er niet altijd een zeker risico? En waarom zouden we dat risico dan nemen?
Read moreDe netwerktheorie: geen ziekte, maar alleen symptomen
Of de oorzaak van psychische problemen in de hersenen ligt weten we na heel veel onderzoek nog steeds niet zeker. Dat lijkt teleurstellend, maar we blijken we het brein niet altijd nodig te hebben, en een ‘hersenziekte’ ook niet. De veelbelovende ‘netwerktheorie’ bijvoorbeeld kan prima zonder, en zoomt in op alles wat ook maar goed of fout kan gaan in het leven van iemand. Professor Denny Borsboom legt uit.
Read moreHet mystieke huwelijk tussen de natuurkunde en de psychologie
De natuurkundige Wolfgang Pauli (1900-1958) was een vat vol tegenstellingen. Hij was een alom gevreesd rationalist, maar tegelijkertijd bevangen door de mystieke ideeën van de psychiater Carl Jung. En, meetapparatuur leek in zijn bijzijn spontaan te ontploffen.
Read moreFijn met pijn
Pijn en lijden, het lijkt nergens goed voor. Fout! Een trauma hier of daar maakt je vaak gelukkiger.
Read moreOnze rechterhersenhelft: een vergeten schatkamer
Onze linker- en rechterhersenhelft zijn geen concurrenten maar partners, blijkt al jaren uit wetenschappelijk onderzoek. Toch is er een groot verschil tussen de beide hemisferen, weet de neuroanatomist Jill Bolte Taylor – een hersenbloeding zette haar hele linkerhersenhelft op non-actief. Het leverde haar een gedwongen kennismaking op met de wonderen die in onze rechterhersenhelft verscholen zitten.
Read moreVan dansvloer naar spreekkamer: het wonder van MDMA
Een doorbraak in het onderzoek naar de behandeling van psychische trauma’s: een kleine dosis MDMA gecombineerd met psychotherapie kan cliënten binnen één sessie over een psychotrauma heen helpen. En, ze zijn daarna een ander mens, voor altijd. Hoe lang nog voordat de ‘partydrug’ dagelijks wordt gebruikt in de spreekkamers van psychologen?
Read moreAlles wat onbewust blijft, wreekt zich...
... en andere wijsheden van Carl Gustav Jung, die andere grootheid uit de psychoanalyse, wiens denken nog altijd relevant en actueel is.
Read moreOnze adem geneest
Een juiste ademhaling ontspant, bevrijdt en geneest. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar de wetenschap lijkt er voorzichtig mee in te stemmen. Wat is goed ademhalen en wat haalt het uit? En, is het moeilijk om te leren?
Read more